nl gb jp
  • Over ons
  • De geschiedenis van het Boerma Instituut

Al 120 jaar liefde voor bloemen en het bloemenvak

2015 is een bijzonder jaar, het is precies 35 jaar geleden dat Theo Boerma en zijn vrouw José Boerma-Dalmeijer het Boerma Instituut oprichtte. Maar de liefde voor bloemen en het bloemenvak, die begonnen bij de familie Boerma al zo'n 120 jaar geleden.

Een stukje familiegeschiedenis:

In 1896 begon de toen 14-jarige Pieter Boerma als leerling-hovenier in Maastricht en startte een aantal jaren later in dezelfde stad zijn eigen bloemenwinkel en -kwekerij. Zijn zoon Nico trad in zijn voetsporen met ook een eigen bloemenwinkel in Heerlen. Beide mannen speelden een belangrijke rol in het professionaliseren van de beroepsgroep "bloemist" in Nederland.

Met dezelfde passie voor bloemen als zijn opa en vader Nico, specialiseerde Theo Boerma zich in bloemschikken en behaalde het vakdiploma "Meester in de Bloemsierkunst". In 1968 werd hij gevraagd les te geven aan de tuinbouwschool in Aalsmeer voor een nieuwe opleiding "bloemsierkunst" en trok hij met zijn gezin weg uit Limburg.

In 1980 richtte hij samen met zijn vrouw José het Boerma Instituut op, de eerste internationale bloemsierkunstschool in Nederland, met de erkende vakopleidingen Dutch Floral Design(DFD), maar ook talloze workshops en cursussen voor iedereen die geïnteresseerd is in bloemschikken. Sindsdien hebben duizenden cursisten van over de hele wereld bij Boerma Instituut hun opleiding gevolgd.

Oudste dochter Jacqueline Boerma kwam al in 1981 in het bedrijf en heeft ook internationaal naam gemaakt als Dutch floral designer. In 2013 heeft zij het stokje van haar vader overgenomen en kwam Mike Boerma, de oudste zoon van Jacqueline ook bij het familiebedrijf werken.

Helaas is José in 2009 overleden en Theo in 2014. Hun enthousiasme, kennis, inspiratie en liefde worden gemist.

Het familiebedrijf dat zij met veel passie en gedrevenheid hebben opgezet hebben vierde in 2015 haar 35-jarig bestaan met een nieuw logo, frisse nieuwe huisstijl en ambitieuze plannen voor de toekomst.

1986, Theo Boerma en zijn dochter jacqueline, nu eigenaar van het Boerma Instituut

Maastricht 1912, "Aurora" de bloemenwinkel van Pieter Boerma

1946, familie Boerma bij de kwekerij in Maastricht. Theo (r) is hier 4 jaar.

In liefdevolle herinnering, Theo Boerma (1942 - 2014)